Digitale verhuizing

24 augustus 2012 | Posted by Joep Weijers in Uncategorized

Vanaf nu staat de website eindelijk op zijn eigen plekje op internet. Je zult zien dat alle adressen met scoutingvughtnoord.nl beginnen in plaats van joepweijers.nl/svn/. Wat is er nou allemaal gebeurd met de website?!

Ganzenborden logo 2006

Logo van het wereld duur record poging ganzenborden 2006

Een website is niets meer dan een aantal bestanden bij elkaar in een formaat wat je browser (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla FireFox, etc.) kan lezen en weergeven. Die bestanden staan op een computer die met het internet verbonden is. Deze computer, die alle bestanden als het ware serveert aan bezoekers, heet een server. De allereerste versie van de website van Scouting Vught-Noord werd geserveerd vanaf een oud computertje in de blokhut. Dit werkte prima totdat er in 2006 het wereld record ganzenborden door enkele pivo’s wordt verbroken. Media aandacht, zoals een interview op nationale radio, zorgde voor een enorme stroom aan bezoekers. Het oude computertje kreeg het zeer zwaar te verduren en is nooit meer helemaal hersteld.

Na het ganzenborden werd een andere oplossing gezocht, namelijk bij een webhost. Een hoster is de gastheer die jou gebruik laat maken van zijn gespecialiseerde servers (denk aan rekken vol blazende computers bij elkaar in een data centrum). Toenmalig wizkid Bertram van de Ven plaatste de website van Scouting Vught-Noord bij zijn eigen website. Daar heeft de oude website enkele jaren gestaan en staat er nu nog steeds: als je scoutingvught-noord.nl intypt, kom je nu nog uit bij bertramvandeven.nl/svn/ . Dit gaat nog overgezet worden zodat deze site met of zonder streepje in het adres bereikbaar is.

Web servers

Rekken vol met web servers

De ontwikkeling van de nieuwe website gebeurde allemaal op de website van Joep Weijers. De nieuwe website kon al voor de lancering bekeken en getest worden op joepweijers.nl/svn/. Toen de nieuwe website officieel online ging afgelopen zaterdag was het de bedoeling dat die meteen op een eigen plekje op internet zou staan, namelijk scoutingvughtnoord.nl. En dus niet stiekem bij iemand zijn persoonlijke website. Helaas ging het kopieren van alle bestandjes en gegevens niet zo makkelijk en hebben we de afgelopen week met een tijdelijke oplossing gewerkt. Als je scoutingvughtnoord.nl intypte kwam je nog uit bij joepweijers.nl/svn/. Maar vandaag is het kopieren wel gelukt en staat alles dus eindelijk op zijn eigen plekje.

Ingewikkeld verhaal heh, met al die adressen? Even samenvatten:

Gisteren:
scoutingvught-noord.nl verwijst naar bertramvandeven.nl/svn/
scoutingvughtnoord.nl verwijst naar joepweijers.nl/svn/

Vandaag:
scoutingvught-noord.nl verwijst naar bertramvandeven.nl/svn/
scoutingvughtnoord.nl is daadwerkelijk scoutingvughtnoord.nl

Binnenkort:
scoutingvught-noord.nl verwijst naar scoutingvughtnoord.nl
scoutingvughtnoord.nl is daadwerkelijk scoutingvughtnoord.nl

Wat moet je hier nou van onthouden? Dat de super vet gave website met alle informatie over Scouting Vught-Noord te vinden is op scoutingvughtnoord.nl!