Pionierobjecten: de “Gustavo”

28 mei 2012 | Posted by Joep Weijers in Programma's
Constructie van de Gustavo

Constructie van de Gustavo

Afgelopen weekend zijn de pivo’s bezig geweest om een pionierontwerp van verkennerleiding Guus om te zetten naar een werkelijk bouwsel. Het ontwerp, de Gustavo gedoopt, is een poort met een uitdagende constructie voor de twee ondersteunende torens. Deze bestaan namelijk uit twee driepoten in elkaar. De driehoek is natuurlijk een van de sterkste constructies in de bouwwereld, maar hoe vertaalt het zich naar de Scoutingwereld van touw en knopen?

Bij de verkenners leer je hoe je een stevige driepoot moet maken. Een driepoot ondersteboven neerzetten is echter een grotere uitdaging, want er zullen dwarsbalken in gemaakt moeten worden om de poten op hun plek te houden. Om die driepoot vervolgens op te tillen en aan een andere driepoot vastmaken, heb je meerdere sets handen nodig. Gelukkig schoot Guus de pivo’s te hulp en hebben we twee torens bestaande uit twee driepoten elk kunnen maken.

Guus test de Gustavo uit

Guus test de Gustavo uit

De tweede fase van het project was het maken van een overbrugging tussen de twee torens. Hiervoor gebruikten we de langste palen die we tot onze beschikking hadden. Toen deze palen vastzaten miste er nog iets aan de poort. Er was namelijk nog geen manier om van de ene toren naar de andere te komen. De oplossing was snel gevonden in een zwevende balk. Het succes van deze overbrugging werd de volgende ochtend aangetoond door de verkenners. Alle verkenners hebben succesvol gebruik gemaakt van de brug en daaruit kunnne we concluderen dat de Gustavo een stevige, functionele poortbrug is.